Beste leerkracht,

Fijn dat je interesse hebt om het theaterspel Voor De Show te spelen met je klas(sen)!

Hieronder vind je beknopte informatie over het spel. Voor uitgebreide en stapsgewijze informatie verwijzen we je door naar het leerplatform van Voor De Show.

Wat is Voor De Show?

Voor De Show is een digitaal theaterspel voor het lager onderwijs. Je speelt het spel in de  klas vóór je met je leerlingen naar een voorstelling in het cultuurhuis gaat kijken.  Het spel is telkens aangepast aan de voorstelling waar jullie naartoe gaan (adhv foto’s, affiche, trailer, een tipje van de sluier over de voorstelling). 

De spelopdrachten prikkelen de leerlingen om zich in te leven in de voorstelling, om een creatieve opdracht te doen of om de theatercodes op te frissen. Je speelt het spel aan het digibord of met een laptop en projector. Daar wijst het theaterspookje Theo jullie de weg door het virtuele cultuurhuis en geeft alle instructies. De opdrachten zijn uitgewerkt in verschillende creatieve werkvormen: in kleine groepjes, individueel, schrijven, tekenen of uitbeelden, een groepsgesprek ...

Hoe krijg ik toegang tot Voor De Show?

Het cultuurcentrum of gemeenschapscentrum uit jouw buurt kan een licentie nemen op Voor De Show. Zo bieden zij dit spel samen met de voorstellingen aan aan de scholen.

Zou je dit spel graag spelen in je klas maar weet je niet of het cultuurhuis in jouw gemeente dit aanbiedt? Je kan 3 dingen doen om dit na te gaan:

 • Klik op ‘start’ en kijk in het uitrollijstje bij “Cultuurcentrum waar je naartoe gaat” of het cultuurhuis uit jouw buurt in de lijst staat.
 • Neem contact op met het cultuurhuis in jouw buurt en geef aan dat je interesse hebt in Voor De Show
 • Vraag het na bij Cultuurconnect via servicedesk@cultuurconnect.be 

Hoe start ik het spel?

Dat kan op 2 manieren:

 1. Je ontvangt via e-mail een rechtstreekse link van het cultuurcentrum/gemeenschapscentrum (meestal 1 tot 3 weken voor de voorstelling) Deze link brengt je naar het spelplatform www.voordeshow.be waar al enkele instellingen zijn ingevuld, nl “naam van het cultuurcentrum waar jullie naartoe gaan”, “voorstelling die je gaat bijwonen”.  Je hoeft enkel nog “school”  en “leerjaar” te selecteren. Tot slot maak je een keuze uit 1 of meer spelopdrachten die je wil spelen met je klas. Als je tijd hebt, kan je het spel op voorhand voorbereiden, maar op zich is er weinig tot geen voorbereiding nodig. 

 1. Start het spel zelf op via het spelplatform.

Ontving je geen rechtstreekse link van het cultuurcentrum/gemeenschapscentrum? Of ben je de e-mail kwijt? Geen nood, je kan het eenvoudig zelf opstarten als volgt:

 1. Klik op de 'start' knop van www.voordeshow.be 
 2. Kies het cultuurcentrum waar je met de klas naartoe gaat
 3. Kies de titel van de voorstelling waar je met de klas naartoe gaat
 4. Kies je school, of voeg je school toe indien deze nog niet in de lijst staat
 5. Kies het leerjaar van je klas (de opdrachten in het spel zijn aangepast volgens graad)
 6. Kies 1 of meerdere spelopdrachten
 7. Start het spel onmiddellijk of kies voor “genereer link” om het spel op een later moment te starten zonder je keuzes opnieuw te moeten instellen. Je kan de link kopiëren en plakken waar je hem later makkelijk terugvindt. 

Nieuwsgierig naar meer? Verder verdiepen?

Dat kan allemaal via het leerplatform van Voor De Show, waar je een apart luik vindt voor leerkrachten.

Wil je feedback geven over het spel?

Alle feedback en suggesties zijn heel welkom en kan je ons bezorgen via dit feedbackformulier.

Veel spelplezier! 

Opmerkingen?